Polderblues.be

Leven, wonen en werken in het Waasland



    Drijdijk 2 Drijdijk 3 Drijdijk 4

 


De kilometerslange Drijdijk vormt al jaren een natuurlijke buffer tussen de polderdorpen Kieldrecht en Verrebroek
De waterweg omgeving Dijkhuis was ook een verbinding van de Kreek in Kieldrecht naar de Melkader in Kallo vroeger



Ploegen aan de Drijdijk

Theofiel Lanoey aan het werk aan de Drijdijk. Bemerk ook dat de bomen nog niet volgroeid zijn.
Op de foto rechts is de ouderlijke woning van Thefiel met zijn moerder te zien In de Bralstraat.


Oude foto van de Drijdijk nog met kasseiweg



In het boek Kieldrecht polders gewonnen op de zee staat op blz. 88 het volgende:
"Waar de noodzaak zich voordeed en de mogelijkheid bestond werden er, vooral in rotseizoenen, heel wat suikerbieten met boten via de watergangen en de Melkader naar de fabriek te Kallo gesleept". Ook van oude landbouwers heb ik vroeger horen vertellen dat vanaf de Gemenestraat via de bestaande waterwegen suikerbieten vervoerd werden naar de suikerfabriek in Kallo.


Zoals in bovenstaand boek vermeld wordt werden de bieten in onze streek vroeger meestal naar depots gebracht van waaruit ze dan naar de verschillende suikerfabrieken gebracht werden. vb. Op de kade van Doel werden veel suikerbieten ingescheept.  Later in de jaren zestig brachten de boeren uit gans de Wase Polders en de streek rond Beveren met paard of tractor de bieten naar de suikerfabriek te Kallo. Op 13/04/1970 vellen sloophamers de fabrieksschouw van een suikerfabriek welke in 1868 het levenslicht zag.

Voor het transport langs de waterweg naar de Melkader in Kallo zal er ook gebruik gemaakt zijn van "trekschuiten", meestal getrokken door de boerin.

Aankomst van de waterweg via de Grote- en Kleine Weel aan de Kieldrechtse baan met verbinding aan de Kreek in Kieldrecht.