Polderblues.be

Leven, wonen en werken in het Waasland

   Deze hoeve is gelegen in de Brielstraat Nr.33, heeft deels bebloemd en deels gebetonneerd erf.
Het gietijzeren inrijhek is verdwenen. Achterin gelegen woonhuis met voorgevel naar het zuiden gericht met ten Z.W. ervan recente dwarsschuur, haaks op de straat ingeplant. Aan de linkerzijde van de inrit staat kapel.
Woonhuis van 1545 van vijf travee├źn onder zwaar schilddak met Vlaamse pannen voorzien van een centraal dakvenster met recentere windborden.
Traditionele verankerde bak- en zandsteenarchitectuur met gecementeerde voorgevel (1923). Voorgevel is recent van de cement verwijderd. Licht verhoogde begane grond met beluikte en getraliede kruiskozijnen.
Zijgevel links met speklagen en een gedicht kloosterkozijn. Recente dakkapel.
Binnen: behouden moerbalken; haarden waarvan de wangen zijn weggebroken; brandvloer in rode tegels eveneens-verwijderd. Links vooraan op het erf: Kapel van de H. Benedictus-Labre (gevelsteen), in 1901 gebouwd door de ondernemer Jos Geleijn uit Melsele.


Deze hoeve is gelegen op de grens van de Waaslandse "Hoge", de hoeve kan dan ook doorgaan als een overgangstype naar de polderhoeven. Doch tengevolge van de verhouding tot de bijgebouwen en de ligging in de vroegere boomgaard, heerst er toch de Waaslandse gemoedelijke stemming. Het ie eigenlijk een verbouwd inpakhuis ( 1545).