Polderblues.be

Leven, wonen en werken in het Waasland



Melsele
Gaverland Brielstraat 39


Deze hoeve was gelegen in de Pauwstraat Nr.43
Boerenhuis haaks op de straat ingeplant, met kleine voortuin; één bouwlaag en vier + twee traveeën onder zadeldak met riet en golfplaten. Op de rechter zijgevel gedateerd 1636 (muurankers).

 

 

Gewitte gevels op gepikte plint. Lange muurankers met gekrulde spie. Voorgevel met gewijzigde muuropeningen: beluikte en getraliede rechthoekige vensters, deur onder gebogen bakstenen waterlijstje. Links twee lagere traveeën met behouden kruiskozijn en deur met bolkozijn als bovenlicht. Zij- en achtergevel bevatten beluikte houten bolkozijnen.


Hier spreken we weer over een zeer uitzonderlijke hoeve van het Waasland. Wat ons opvalt is het iewat raadselachtige dubbele silhouet, met haar geheimzinnige simpele deur en de grillige sombere vensters, die met elkaar niets gemeen hebben, zomin de vorm als de verhoudingen.
Zelfs de twee ongewoon gezeten opkamer-vensterstjes zijn ongelijk van vorm en ongelijk geplaatst in het gevelvlak.
Van onder het dak loert het driedubbele oude venstertje u tegen.In werkelijkheid zat achter het venster, eenzaam in een hoek, een oude blinde man. Het geheel van dit harmonieus dak- en gevelspel, enig in zijn soort heeft pittoreske bekoorlijkheid grotendeels te danken aan zijn soberheid en aan ietwat geheimzinnige "van-binnen-naar-buiten" berekende stand der vensters. De gevel langs het erf, de huidige voorgevel, is later verbouwd en heeft minder cachet. Slechts de kleine vleugel is nog aantrekkelijk met het overstekend rieten dak, het bewaard gebleven kruisvenster en het deurtje met dubbel opperlicht.
Van de zolders hebben de twee grootste nog een rode stenen vloer.


Rechts tegenover de huidige voorgevel stonden de schuur en stallingen, die echt Breugels aandoen met hun welig rieten dak, dat laag reikt behalve boven de inrijpoort waar het hoger iis opgewerkt. In de zijgevel ziet men overnaatds getimmerd wandenberd