Polderblues.be

Leven, wonen en werken in het Waasland 


Beschrijving

Zogenaamd "Kasteel Bosdam", vroeger ook genoemd "Cretenborgch". Alleenstaand herenhuis.
Het voormalige park werd door de verbreding van de straat enerzijds en door de aanleg van een nieuwe verkaveling aan de achterzijde anderzijds, gereduceerd tot een niet al te grote tuin met vijver.
Gecementeerde lijstgevel in empirestijl uit begin 19de eeuw; twee bouwlagen en zeven traveeën onder pannen bedaking met ijzeren vorstkam. De uiterste traveeën vormen haakse vleugels en zijn afgedekt door een afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen). De drie middelste traveeën zijn bekroond door een driehoekig fronton. Beluikte vensters en deurvensters, op de begane grond rondbogig, op de bovenverdieping rechthoekig. Links hoger opgaande aan bouw in zelfde stijl en afgedekt door een schilddak.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981
Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteel Bosdam [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17157 (Geraadpleegd op 14-02-2021)


© Collectie Hugo Maes