Polderblues.be

Leven, wonen en werken in het Waasland





Deze hoeve is gelegen in de zandstraat Nr 94.
Open hoeve, vroeger het z.g. "Schaliënhuis", sinds 1972 z.g. "Ter Donck", bestaande uit woonhuis, ruime dwarsschuur en andere aanhorigheden; in het veld gelegen en bereikbaar langs een aarden dreef. Erf met gietijzeren inrijhek met de initialen J.G. en V.R. (Jozef Geldof-Van Royen). Ernaast een tabernakelkapelletje aan een boom opgehangen.


Woonhuis met voorgevel naar het zuiden gericht in kern opklimmend tot 1670 (eiken balk binnen) doch in 1972 aangepast door o.m. verwijdering van de zijtrapgevels, aanbrengen van nieuw gevelparement en nieuwe dakbedekking. Ten zuiden ervan, grote dwarsschuur van dertien traveeën onder zadeldak, aan de noordkant van de straat, sinds 1972 mechanische pannen (ter vervanging van riet) met brede oversteek en sierlijke houten windborden.


Bakstenen constructie in twee fasen gebouwd (acht traveeën en vijf traveeën), te beginnen in 1896 (muurankers oost -puntgevel). Segmentbogige muuropeningen (vensters, deuren en poorten) waarvan deze in de twee eerste traveeën geopend zijn als koetshuis. Oost-puntgevel van drie traveeën met segmentbogige spaarvelden, brede overhoekse baksteenfries en in de geveltop gekoppeld rondboogluik met rechtstanden en accoladeboogvormige ontlastingboog van blauwe baksteen.
Deze blauwe baksteen is ook decoratief aangewend in de fries en de geveltop.