Polderblues.be

Leven, wonen en werken in het Waasland
 
Algemeen zicht van de boerderij het oude woonhuis is hier nog intact

Het oude woonhuis is in slechte staat en wacht op de sloop

 

Open hoeve bestaande uit woonhuis en recentere haaks ingeplante dwarsschuur. Woonhuis van vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), in kern tot 1569 opklimmend (jaartal in balk volgens mondelinge bron). Verankerde, gecementeerde gevel met verhoogde begane grond. Beluikte rechthoekige vensters met ramen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Korfboogdeurtje onder dito druiplijst.

Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpshoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15333
 (Geraadpleegd op 19-07-2021) 

Vroegere herenhoeve, heden bestaande uit woonhuis en haaks erop grote dwarsschuur onder geknikt zadeldak, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Erf nog gedeeltelijk beboomd en vooraan afgezoomd door een meidoornhaag.
Omwalling volledig gedempt voor de straataanleg van een nieuwe woonwijk. Woonhuis van het dubbelhuistype, van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen) voorzien van een dakvenster met trapgevel (3 treden + topstuk), een kruiskozijn, accoladevormig ontlast, en een zandstenen jaarsteentje, 1710. Verankerde bakstenen gevel op recente gecementeerde plint. Beluikt en getralied zandstenen kruiskozijn. Schouderboogdeur met een getralied bolkozijn als bovenlicht en een rijke kwarthol geprofileerde zandstenen omlijsting met neerhangende vleugelstukken. Linkerzijgevel gewijzigd en gecementeerd. Getrapte rechterzijgevel (10 treden + topstuk) met speklagen en in totaal drie kloosterkozijnen. Haakse achterbouw, ouder dan het woonhuis, bevat een houten kruiskozijn.
In de veranda behouden houten waterpomp.

Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhoeve Wallenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15323 
(Geraadpleegd op 19-07-2021)