Polderblues.be

Leven, wonen en werken in het Waasland


 
 


Gemeentehuis. Hoekhuis van twee bouwl. onder combinatie zadel- en schilddak (kunstleien), in kern XVIII B doch later aangepast. Camermanstraatzijde: bakstenen lijstgevel met vernieuwde arduinen plint, van vier trav., XIXd te dateren.
Verlevendigd door gebruik van blauwe baksteen en schaarse toepassing van natuursteen.
Horizontaal en verticaal geleed door lisenen en banden van blauwe papensteen, onder de dubbele muizetand rustend op een rondboogfries op korbeeltjes.
Deurrisaliet, geaccentueerd door mijterboogvormig bovenvenster in een bepleisterde omlijsting; de vernieuwde balkonleuning wordt gedragen op gecanneleerde consoles, waartussen het gemeentelijk wapenschild. Bredere rechth. vensters met afgeronde bovenhoeken op de gelijkvloerse verd.; rondboogvensters met sluitsteen op de tweede bouwl., alle omlijstingen van blauwe baksteen; afgeronde arduinen lekdrempels, op de bovenverd. doorgetrokken tot gekornist kordon.


Tenslotte deur in rechth. arduinen omlijsting met neuten en afgeronde hoeken. Vissersstraatzijde: bepleisterde en beschilderde lijstgevel van zes trav. uit XVIIIB. Rechth. vensters in arduinen omlijsting, gevat in bepleistering van platte banden voorzien van oren en imitatie-sluitsteen (XIX ?), verticaal doorgetrokken over de borstwering waardoor verdiepte panelen ontstaan, opgevuld met spiegels. Geprofileerde arduinen spiegelboogdeuromlijsting met bovenlicht bekroond door een gestrekte waterlijst. Brede poort in arduinen omlijsting van vierde trav. waarschijnlijk als latereverbouwing. Recente arduinen plint; oorspronkelijke houten XIX-kroonlijst op modillons die ook aan de Camermanstraatzijde doorliep .vervangen door gootlijst van plastic (okt. 1976).

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent. Auteurs: Demey, Anthony