Polderblues.be

Leven, wonen en werken in het Waasland 


Open hoeve bestaande uit woonhuis, koetshuis en recente schuur.
Deels begraasd erf met bomen aan de straat. Verankerd bakstenen woonhuis van één verd. en zeven trav. onder mank zadeldak (n straat; voorzijde golfplaten, achterzijde mechanische pannen en kunstleien).
Rechth. vensters met arduinen lekdrempels en latei onder een gebogen strek; sporen van duimen aanwezig. R. vensters verhoogd boven de kelder met twee rechth. keldervensters. Rechth. deur met arduinen omlijsting, voorzien van neuten en op de fries 1865 gedateerd en gesigneerd met volgende initialen JFW (Jozef Frans Weemaes) en MCV (Maria Clothilde Verhulst) zijnde de toenmalige eigenaars die o.m. de voorgevel met rode baksteen hebben laten bekleden.


Gevelbekroning d.m.v. bepleisterd entablement met houten kroonlijst. Zijgevels van gele baksteen bezitten aandaken en muurvlechtingen, wijzend op een oudere kern. De zijgevel aan de straatzijde bezit een beraping met jaartal 1908, en is doorbroken door twee uilegaten.
Haaks op deze gevel, bakstenen aanbouwtje onder lessenaarsdak (mechanische pannen); beraapte muren waaronder sporen van gele baksteen zichtbaar zijn.
Tegen de achtergevel is het woonhuis uitgebreid met een lagere aanbouw van drie trav. met getraliede, beluikte, rechth. vensters met houten latei en onderdorpel. Ten Z., // aan en tgov. het woonhuis: bakstenen koetshuis XIX B te dateren, afgedekt met zadeldak (mechanische pannen).
Rechth. muuropeningen onder I-lateien met erboven halfronde lichtopeningen. Kleurig accent verkregen door hoekdammen, architraaf en vensteromlijstingen van blauwe papensteen.
Zijpuntgevels met windborden. De grote recente schuur ten N. O. vervangt een oudere constructie op die plaats.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent. Auteurs: Demey, Anthony
Het verval: